Ons korps

    Het orkest    Geschiedenis    Leerlingenopleiding    Jubilea

De geschiedenis van Drumfanfare Sint Brigida begint in 1968. Het korps is voortgekomen uit het plaatselijke gilde dat ook de naam Sint Brigida draagt. Het gilde was begonnen met een groep tamboers. Maar die groep ging in ledental het gilde bijna overheersen en de tamboers kregen andere aspiraties. Ze wilden niet alleen naar gilde-feesten, maar ook mee gaan doen aan slagwerkwedstrijden. In juni 1968 werd voor het eerst zelfstandig meegedaan aan een concours in Sint Oedenrode. Deze eerste zelfstandige stap, wordt gezien als het begin van toen nog Drumband Sint Brigida. Pas vijf jaar later in 1973 zou de zelfstandigheid van de slagwerkgroep officieel worden bevestigd, maar in de praktijk had het korps toen al vijf jaar zelfstandig geopereerd.

Drumfanfare Sint Brigda omstreeks 1970. Tambourmaitre is Ad Couwenberg.

Slagwerkgroep krijgt er blazers bij

Drumfanfare Sint Brigida was een slagwerkgroep, met verschillende soorten trommen. In 1970 kreeg het korps een eigen uniform in de kleuren oranje-zwart.
Als slagwerkgroep wist het korps in 1972 het Brabants Kampioenschap te behalen bij de Bossche bond, tijdens wedstrijden in de Brabanthallen. In 1976 werd besloten om blaasinstrumenten aan te schaffen. Het ging daarbij in eerste instantie om trompetten en trombones, aangevuld met twee sousafoons Die omschakeling duurde een klein jaar in het seizoen 1976-1977. Het ledental van het korps breidde toen fors uit en begin jaren tachtig zat het rond de 55 musicerende leden.

Omstreeks 1980 - Drumfanfare Sint Brigida in het oranje uniform.

Showwedstrijden

Vanaf begin jaren 80 ging Sint Brigida zich toeleggen op showwedstrijden. Er werd vele malen aan officiële wedstrijden meegedaan. En tot twee keer toe wist Sint Brigida zich te plaatsen voor het topconcours van de KNF in Barneveld. Beide keren werd het korps tweede. In tien jaar tijd klom Sint Brigida op van de derde divisie sectie show naar de kampioensklasse. Er werden een groot aantal optredens in het buitenland verzorgd. In 1983 werd het uniform gewijzigd in een chique zwart-wit kostuum met hoge hoed. Daarmee werd Sint Brigida overal een opvallende verschijning.

 Optreden van Sint Brigida in 1989 op Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Concertwedstrijden

Midden jaren 90 begon Sint Brigida zich meer toe te leggen op concertwerken. En dat resulteerde onmiddellijk ook in een groot succes. In 1998 en 2003 mocht het korps deelnemen  aan het topconcours van de KNFM in Veenendaal. Sint Brigida kon daar tot twee keer toe de  landstitel mee naar huis nemenSint Brigida is in die jaren gepromoveerd van de derde naar de eerste divisie van de sectie D.  De laatste jaren is de vereniging ook buiten de concertwerken om steeds meer concerten gaan geven. Zo waren er al een aantal kerstconcerten, een filmconcert en een promconcert. Deze activiteiten kunnen op veel waardering rekening.
 

Sint Brigida tijdens het KNFM gala in Eindhoven (2004)

Van Hakkum

Een aantal jaren hebben een aantal leden van Sint Brigida enthousiast muziek gemaakt in het dweilorkest Van Hakkum. Helaas is dit nu ook een onderdeel van onze geschiedenis.

25 jaar Drumfanfare Sint Brigida

In 1993 bestond onze vereniging 25 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft onze vereniging destijds een jubileumboekje uitgebracht. Door te klikken op onderstaande afbeelding kunt u de teksten van dit boekje lezen.

Groepsfoto ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan in 1993.

Link naar jubileumboekje ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum in 1993

Neterprom - 40 jarig bestaan

Jubileumconcert NeterProm ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan op 31 oktober en 1 november 2008.

In 2008 vierde Sint Brigida haar 40 jarig jubileum. Hoogtepunt van dit jaar was Neterprom. Zie de speciale Neterprom website.

PUUR

In januari 2014 heeft zich een metamorfose volbracht: Na hard werken door de leden en het bestuur heeft drumfanfare Sint Brigida zich omgepopt tot een heus eigentijds orkest. Omdat tijden veranderen, mensen veranderen, behoeften veranderen. PUUR Poporkest is hierop het antwoord, met een volledig nieuwe huisstijl, een nieuw repertoire, een nieuw outfit en last but not least: een nieuwe dirigent.

PUUR, omdat dit woord kracht uitstraalt, fris klinkt, en aangeeft waarvoor iemand muziek maakt. Puur liefde, puur kunst, pure passie.